Kerékpáros utcákkal fejlesztenék Budapestet

Február elején mutatták be a Magyar Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesületjavaslatait, mely nagy mértékben javíthatná  a kerékpáros közlekedést. Az egyik legfontosabb, s legpraktikusabb javaslatuk a kerékpáros utcák bevezetése volt, mely kezdeményezés nagyon hasonló az Utrechtben újonnan kialakított utcáéhoz.

A kerékpáros utcát  ne úgy képzeljük el, mint a sétálóutcákat, ahol csak gyalog szabad közlekedni. A kerékpáros utcák különlegessége, hogy habár oda autók is behajthatnak, csak épp a kerékpárosok elsőbbséget élveznek. Az, hogy milyen elsőbbséget élveznek a biciklivel közlekedők, országonként változik. Például Németországban a kerékpárral egymás mellett is lehet haladni, a 8 évesnél fiatalabb kerékpáros gyerekeknek, a gyalogosoknak és a görkorcsolyázóknak – ahogy más utcákban is – a járdát vagy az utca szélét kell használniuk. A kezdeményezés lényege az, hogy több helyet kapjanak a kerékpárral közlekedők, az autók pedig "vendéggé" váljanak.

Reméljük, a jövőben Hollandiához hasonlóan Budapesten és más magyarországi nagyvárosban is találkozhatunk majd a biciklis közlekedést biztonságosabbá és népszerűbbé tevő újításokkal.

Forrás: http://index.hu/kerekagy/2017/02/16/mi_is_az_a_kerekparos_utca/

https://www.youtube.com/watch?v=pt-Mv1CSFF4